Hoe werkt gastouderopvang?
Ouders kiezen voor gastouderopvang omdat het kleinschalig en vertrouwd is. Hun kind ziet iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht. Bovendien is gastouderopvang afgestemd op de wensen van de ouder. Gastouders hebben namelijk veel vrijheid om de opvang af te stemmen op de wensen van de ouder en op die van henzelf. Zo kan er een plezierige en langdurige opvangrelatie ontstaan.
Wensen in kaart brengen
Allereerst zult u moeten bepalen wat voor opvang u wilt aanbieden. Belangrijk is daarbij uit te zoeken wat past bij uw eigen (gezins)situatie. Op welke dagen wilt u opvang aanbieden en op welke tijden? Uit welke leeftijdscategorie wilt u kinderen opvangen en hoeveel? Het is ook belangrijk om te bepalen wat u extra kunt bieden. Heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kinderen bij de ouders thuis op te vangen, heeft u thuis veel speelruimte? Staat u open voor ouders met wisselende roosters? Wat wordt uw specialiteit?
Voldoen aan de eisen
Als gastouder verricht u verantwoordelijk werk. U vangt immers andermans kinderen op. Daarom stellen de Overheid en Gastouderbureau VIP eisen aan gastouders. Indien u als gastouder voldoet aan alle eisen zullen wij u inschrijven in het LRKP register, dit kan enkele weken in beslag nemen. (zie kopje kwaliteitseisen).
Gastkinderen vinden
Zodra alle formele zaken rond zijn, maken wij graag een profiel voor u aan op onze website. Daarnaast kunt u in uw eigen kennissenkring kijken en zelf reclame maken door bijvoorbeeld flyers op te hangen, social media etc…
Kennismaken en afspraken maken
Heeft u eenmaal contact met geïnteresseerde ouders? Nodig ze dan uit voor een kennismaking. Is de kennismaking geslaagd en hebben de ouder en u beiden na afloop een goed gevoel, dan zal er een startgesprek worden gepland met uw bemiddelaar, de gastouder en u. Daarin worden alle afspraken formeel vastgelegd en worden alle praktische zaken nog eens besproken.
Opvang starten en evalueren
Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats tussen u, de ouder en uw bemiddelaar. Tijdens deze gesprekken wisselt u ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van uw gastkind.
