top of page

Eisen aan de gastouder

Wil je aan de slag als gastouder maar heb je geen idee hoe je die nieuwe carrière van de grond krijgt?  Ben je je nog aan het oriënteren of heb je al een besluit genomen? Wij zijn er zeker van dat we je een heel eind op weg kunnen helpen bij de start van je nieuwe loopbaan als gastouder. Wij denken met jou mee en ondersteunen jou waar nodig.

​

Opleidingseisen

Om als gastouder te werken heb je een kindgericht diploma nodig. Hierbij denk je al snel aan: Helpende Welzijn niveau 2, SPW 3 of 4 of Pedagogiek. Er zijn echter nog meer diploma's waarmee je aan de slag kan gaan als gastouder zoals: Onderwijsassistent, Verpleegkundige, Lerarenopleiding of Sport en spelbegeleider. Je kunt zelfs als je in het derde jaar zit van de HBO opleidingen SPH, MWD, Pedagogiek of CMV ook al werken als gastouder. De lijst van opleidingen die in aanmerking komen voor gastouderwerk is behoorlijk lang dus kijk hier voor de volledige lijst.

​

Eisen aan de locatie

Als gastouder ben je verplicht opvang te bieden in een kindveilige omgeving, daar zijn allerlei regels aan verbonden. Voor de gastouderopvang is dat niet anders. Het soort kinderbedjes, scherpe randen of de opslag van schoonmaakmiddelen zijn zomaar een aantal dingen waarop wordt gelet. Is de ruimte waar je de kinderen opvangt uitdagend genoeg en kunnen ze zelfstandig speelgoed pakken? En wat dacht je van de brandveiligheid? Op iedere etage dient minimaal 1 rookmelder te hangen. Voor al deze zaken is de Risico-Inventarisatie kindervang ontwikkeld (ook wel de RIE genoemd) als hulpmiddel om de opvangplek veilig te maken. Wij nemen deze samen met jou door en maken dan samen met jou een plan van aanpak zodat je aan alle veiligheidseisen voldoet.

​

EHBO

Voordat je mag werken als gastouder dien je in het bezit te zijn van een kindgericht EHBO diploma. De theorie wordt digitaal aangeboden en daarna neem je deel aan praktijkexamen van circa 4 uurtjes. Je leert tijdens een EHBO cursus om hulp te bieden bij (levensbedreigende) situaties zoals een val, vergiftiging, ziekte of verwonding. Wanneer je je EHBO cursus hebt behaald is deze twee jaar geldig, daarna volg je tweejaarlijks een herhalingscursus om je EHBO-certificaat te kunnen behouden. De kosten voor deze EHBO cursus worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering. Gastouderbureau VIP organiseert zelf ook 3 keer per jaar een herhalingscursus.

Verklaring omtrent gedrag

Wie met kinderen werkt moet een VOG kunnen overleggen. Dat geldt tevens ook voor alle huisgenoten vanaf 18 jaar. Met het kenmerk op het VOG kun je je vervolgens inschrijven in het personenregister kinderopvang. De overheid kan dan continue screenen of jij (of je huisgenoot) in aanraking bent geweest met justitie en in hoeverre dat een probleem is met een kindgericht beroep. Gastouderbureau VIP kan de aanvraag digitaal voor jou regelen. Je hoeft deze dan enkel nog met de DigiD te verzenden. De verklaring wordt dan automatisch naar jou thuis gestuurd. 

​

LRK registratie

LRK staat voor Landelijk Register Kinderopvang. Dit is een belangrijk nummer en is zowel persoons- als adresgebonden. Voor de aanvraag moeten alle stappen, zoals hierboven omschreven in orde zijn. De bewijsstukken: diploma, VOG, EHBO-diploma en de Risico-Inventarisatie worden meegestuurd met de aanvraag. Als één van deze stukken ontbreekt is de aanvraag niet geldig. Het gastouderbureau maakt de aanvraag in orde en stuurt ze dan op naar de gemeente van de opvanglocatie. Het zal dan nog ongeveer 4 tot 8 weken duren voordat de aanvraag rond is. Het voordeel is dat het huis waar de opvang plaatsvindt dan officieel is goedgekeurd als opvanglocatie en dat ouders net als bij een kinderdagverblijf in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

bottom of page